Als u ooit uw huis hebt willen schilderen als een professional, bent u bij ons aan het juiste adres. Schilderen is een geweldige manier om uw huis een frisse, bijgewerkte look te geven en de waarde ervan te verhogen. Maar het kan intimiderend zijn voor degenen die nog nooit eerder gedaan. Met deze schilders gids, leert u de basis van hoe u uw huis te schilderen als een pro in 7 eenvoudige stappen. We behandelen alles van het voorbereiden van de muren en het kiezen van de juiste verf en benodigdheden tot tips voor een gladde en perfecte afwerking. U zult versteld staan van de transformatie die u met een paar eenvoudige stappen in uw huis kunt aanbrengen. Dus, laten we beginnen!

De muren voorbereiden op het schilderen

Voordat u begint te schilderen, moet u ervoor zorgen dat de muren schoon en klaar zijn. Voor een gladde afwerking moeten de muren vrij zijn van alles wat een goede hechting van de verf in de weg staat. Dit betekent dat de muren schoon, droog en vrij van losse verf, vet en vuil moeten zijn. U kunt de muren schoonmaken met een mild schoonmaakmiddel en wateroplossing, bij voorkeur een enzymreiniger. Laat de muren volledig drogen voordat u begint met schilderen. Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat er geen vocht achter de muren zit, dus zorg ervoor dat er geen lekkende leidingen of andere bronnen van vocht zijn. U kunt dit doen met behulp van een vochtmeter of een elektrische sonde. Als uw muren textuur hebben, wilt u ze opschuren of afschuimen om het oppervlak zo glad mogelijk te maken. U kunt een schuurspons gebruiken om de muren te schuren. Zorg er bij het schuren voor dat u alleen het oppervlak schuurt, niet de verf.

Het juiste type verf en kleur kiezen

Niet alle verf is gelijk. Er zijn verschillende soorten verf die het beste zijn voor specifieke situaties, materialen en toepassingsmethoden. Er zijn ook verschillende soorten afwerking (bijvoorbeeld mat, halfglans of hoogglans) die het uiterlijk van de verf beïnvloeden. Bij het kiezen van de juiste verf en kleur, moet u rekening houden met het volgende: – Waarvoor gaat u de verf gebruiken? Bepaalde verven zijn ontworpen voor specifieke oppervlakken en toepassingen, zoals het schilderen van hout of muren. – Welk type afwerking heeft de verf? Verschillende afwerkingen zien er na droging anders uit, dus zorg ervoor dat u er een kiest die u mooi vindt. – Waar wordt de kamer voor gebruikt? Bepaalde verven zijn ontworpen voor specifieke ruimtes, zoals badkamers of woonkamers. Wanneer u overweegt welke kleur verf u wilt gebruiken, is het belangrijk om er een te kiezen die goed past bij het decor van uw kamer. Als u niet zeker weet welke kleur u moet gebruiken, kunt u altijd advies inwinnen bij een professionele binnenhuisarchitect of een binnenhuisarchitect inhuren om u te helpen de juiste verfkleur te kiezen.

Verzamel de benodigdheden

Voordat u begint met schilderen, moet u ervoor zorgen dat u alles hebt wat u nodig hebt om de klus goed te klaren. Zo voorkomt u dat u meerdere keren naar de winkel moet. Hier is een lijst met benodigdheden: – Valdoeken – Deze zullen uw vloer beschermen en schoon houden. – Rolframe – Dit houdt de rol vast en zorgt ervoor dat deze de juiste maat heeft en gelijkmatig verdeeld is. – Rolhoezen – Deze helpen u bij het aanbrengen van een gladde afwerking en minimaliseren de kans op druppels of uitlopen. – Verfbak – Hiermee minimaliseert u verfdruppels en voorkomt u dat er verf op uw vloer spat. – Verfbakdeksel – Hiermee voorkomt u dat er verf op de vloer spat en maakt u het opruimen gemakkelijker. – Verfkwast – Deze wordt gebruikt voor plekken waar u met een roller niet bij kunt. – Schoonmaakmiddelen – Zorg dat u schoonmaakmiddelen bij de hand hebt, zoals een steigerborstel of elektrische sonde, om te voorkomen dat u over vuil of vocht heen schildert. – Ademhalingsbescherming – Als u binnenshuis schildert, zorg er dan voor dat u het juiste type ademhalingsapparaat draagt om te voorkomen dat u schadelijke deeltjes inademt.

Breng grondverf aan

Grondverf wordt gebruikt om het oppervlak voor te bereiden en de verf beter te laten hechten. Het zorgt er ook voor dat de verf langer meegaat en voorkomt dat hij afbladdert of afbladdert. Er zijn verschillende soorten grondverf, zoals latex en speciale grondverf, zoals elastomeer. In de volgende omstandigheden moet u primer gebruiken: – Als u over getextureerde muren schildert – Als u over een getextureerde muur schildert, moet u een speciale primer gebruiken die een tack heeft die de oneffenheden en groeven in de muur kan grijpen. – Als u over een donkere kleur schildert – Als u over een donkere kleur schildert, moet u een primer gebruiken met een laag reflecterende, of laagglanzende, afwerking omdat een hoogglanzende afwerking de donkere kleur eronder te donker doet lijken. Zorg er bij het aanbrengen van de primer voor dat u een dunne, gelijkmatige laag aanbrengt. Het mag niet te dik zijn, anders kan de verf gaan bladderen. Volg de aanwijzingen op het blik zorgvuldig op, en schilder niet over de grondverf heen voordat deze is opgedroogd.

De juiste kwast en roller kiezen

Afhankelijk van het soort afwerking waarvoor u gaat en het soort muur dat u gaat schilderen, kunt u een kwast of een roller gebruiken om de muren te schilderen. – Roller – Dit is goed voor het snel schilderen van grote oppervlakken. – Kwast – Dit is het beste voor gedetailleerde gebieden, zoals plinten en deuren. Als u het plafond schildert, kunt u zowel een kwast als een roller gebruiken. U zult een roller willen gebruiken als uw plafond laag is, zoals in een kelder, en een kwast als het hoger is. Maak uw roller en borstel regelmatig schoon en gebruik de juiste verf voor elk gereedschap.

De muren schilderen

Nu het leuke gedeelte. Het schilderen van de muren is het meest tijdrovende deel van het schilderproces, dus u wilt er zeker van zijn dat u er klaar voor bent. Hier zijn een paar tips om u te helpen de beste resultaten te krijgen: – Zorg ervoor om de vloer te dekken – Drop doeken zijn een geweldige manier om uw vloer te beschermen. – Begin met het plafond en werk naar beneden – Het kan vermoeiend zijn om de muren te schilderen terwijl u op een ladder staat. – Begin met de hoeken – Werk het plafond af, dan de muren. Bij het schilderen van de muren moet u ervoor zorgen dat u vloeiende, gelijkmatige streken maakt. Vermijd korte, hakkerige streken en doe het rustig aan, zodat u geen plekken mist of te vaak over de verf heen gaat. Als u een roller gebruikt, moet u lange, vloeiende streken maken voor een gladde afwerking.

Afwerken en opruimen

Nu u klaar bent met schilderen, moet u ervoor zorgen dat u de klus goed afmaakt. Hier zijn enkele tips voor een gladde en perfecte afwerking: – Laat de verf drogen – Het is belangrijk om de verf te laten drogen, anders gaat hij bladderen of barsten. – Verzegel de verf – Verfverzegeling helpt de verf te beschermen tegen afbladderen. – Werk eventuele gemiste plekken bij – U wilt niet over druppels of gemiste plekken heen schilderen. – Dek de droogdoeken af – Als u klaar bent met schilderen en de verf is opgedroogd, verwijdert u de droogdoeken en sluit u ze af in een vuilniszak om te voorkomen dat de verf in de lucht terechtkomt. En daar heb je het, de basis van hoe u uw huis te schilderen als een pro in 7 eenvoudige stappen. We hopen dat je deze gids nuttig hebt gevonden en dat je enthousiast bent om je huis te schilderen.