Thuis je haar verven kan intimiderend lijken, maar dat hoeft niet zo te zijn. Met de juiste hulpmiddelen en een beetje knowhow kun je thuis professioneel ogende resultaten krijgen, voor een fractie van de kosten. Van de juiste kleur verf tot de juiste applicatietechnieken, hier zijn vijf tips om thuis de perfecte haarkleur te krijgen.

Kies de juiste kleurstof

De juiste kleurstof voor je haar kiezen is de eerste stap naar een geweldige kleur thuis. De meeste haarkleurstoffen zijn er in twee varianten: henna en synthetische. Henna-kleurstoffen zijn afgeleid van planten, en werken goed bij droog, stug haar. Deze kleurstoffen geven het haar rodere tinten en zijn zeer geschikt om grijs te bedekken. Synthetische kleurstoffen zijn gemaakt met chemicaliën en zijn het beste voor fijn, vet of chemisch bewerkt haar. Deze kleurstoffen geven een neutralere kleur aan je haar, waardoor ze zeer geschikt zijn om grijs haar te bedekken. Lees voor het kiezen van een kleurstof het etiket en kies er een die veilig en effectief is voor jouw haartype.

Haar voorbereiden op het verven

Voordat je kunt beginnen met het verven van je haar, moet je het voorbereiden. Dit betekent je haar wassen met een zuiverende shampoo en het volledig drogen. Als je haar bijzonder vet is, kun je een droogshampoo gebruiken om overtollige olie op te nemen. Door je haar te wassen verwijder je productopbouw, extra oliën en vuil, die het resultaat van je verfbeurt negatief kunnen beïnvloeden. Maar om ervoor te zorgen dat de verf in je haar blijft zitten, moet je het volledig drogen. Hierdoor zal de verf beter aan je haar hechten en vervaging voorkomen. Je moet ook een hittebeschermer gebruiken voordat je de verf op je haar aanbrengt. Dit is vooral belangrijk als je fijn haar hebt, dat bijzonder gevoelig is voor hitteschade.

Bereid de verf voor op het aanbrengen

Voordat je de kleurstof aanbrengt, moet je de kleurstof voorbereiden op het aanbrengen. De meeste verf komt in vloeibare vorm, maar voor thuisgebruik kun je het beste een crème of semi-permanente verf kiezen. Crèmekleurstoffen worden gemengd met conditioner en zijn het meest geschikt om grijs te dekken. Semi-permanente kleurstoffen hebben lagere concentraties peroxide dan permanente kleurstoffen, en werken goed om grijs te bedekken. Als je het flesje opent, roer de kleurstof dan goed door voordat je het op je haar aanbrengt. Zo wordt de verf gelijkmatig gemengd. Gebruik handschoenen om te voorkomen dat je handen vuil worden.

Breng de kleurstof goed aan

Bij het aanbrengen van de kleurstof is het belangrijk om de juiste applicatietechniek te gebruiken, omdat dit het resultaat van je verfbeurt beïnvloedt. Zorg er eerst voor dat je de verf op je hele hoofd aanbrengt, niet alleen bij de wortels waar het grijs doorschijnt. Dit zorgt ervoor dat de kleur gelijkmatig wordt aangebracht. Breng de verf niet te dicht bij je hoofdhuid aan, want dat kan irritatie veroorzaken. Als je lang haar hebt en niet kunt zien wat je doet, gebruik dan een spiegel en een hoofdband om je haar uit je gezicht te houden. Je kunt ook een hoofdband gebruiken om je kleding te beschermen tegen verfvlekken.

Onderhoud de kleur en conditie van je haar

Als je je haar eenmaal geverfd hebt, moet je de kleur en de conditie ervan onderhouden. Gebruik hiervoor een kwaliteitsconditioner of haarmasker. U kunt ook een oliebehandeling gebruiken om vocht in te sluiten en uw haar zacht en glanzend te houden. Gebruik niet te vaak gewone shampoo, omdat dit je haar van zijn natuurlijke oliën kan ontdoen en schade kan veroorzaken. Als je je haar föhnt, gebruik dan een lage stand. Te veel warmte kan je haar beschadigen, dus probeer een lage stand te gebruiken en directe warmte zoveel mogelijk te vermijden. Wees tenslotte voorbereid op verandering en groei. Uw haar verandert en groeit voortdurend. Het is onvermijdelijk dat je haar groeit en verandert, en je haar één keer verven zou wel eens minder lang kunnen duren dan je zou willen. Wees erop voorbereid dat je haar er anders uitziet, en omarm dat.